Mekkerende geiten, kakelende kippen, blatende schapen en loeiende koeien. Midden in de stad hoor, zie en ruik je het platteland. De Woelige Stal aan de Herman Costerstraat is al 50 jaar een stuk landleven in Transvaal. Op de oudste stadsboerderij van onze stad ontmoeten mensen elkaar en ontstaan onverwachte vriendschappen.
Terwijl tram 11 voorbijraast, een man op een bankje in wijkpark Transvaal de slaap uit zijn ogen wrijft en kinderen naar school huppelen, is Klarita Varekamp al druk met de dieren. Ze is een van de trotse beheerders van De Woelige Stal in een van de meest dichtbevolkte en versteende wijken van Den Haag. Met zo’n 70.000 bezoekers per jaar weten de bewoners de stadsboerderij goed te vinden.
Zo loopt buurtbewoonster Eef met haar twee hondjes langs, geeft een Indiase dame ‘haar favoriete koe’ een aai over de neus en rust een oudere meneer met zijn rollator uit onder de boom, met uitzicht op de wei. “Ik vind dit ook zo’n fijne plek”, zegt een vrouw terwijl ze de geit roept. “Wat een schatje! En zie daar, dat kleintje! De boerderij maakt me zo vrolijk.”
Op woensdag 21 juni viert de Woelige Stal van 13.00 uur tot 15.30 uur het 50-jarig bestaan met de buurt. Dat doen ze met een markt met buurtorganisaties over duurzaamheid en milieueducatie. Ook zijn er allerlei activiteiten voor de kinderen zoals een springkussen, schminken, met de smoothiefiets een sapje bij elkaar fietsen en natuurlijk een opwarmronde van het NK-stoepranden.
Tekst gaat door onder foto.
Groene ontmoetingsplek
Eind deze maand is het 50 jaar geleden dat De Woelige Stal als eerste stadsboerderij in onze stad werd geopend. Inmiddels zijn er tien stadsboerderijen. Het zijn groene ontmoetingsplekken in de wijken. “Stadsgenoten met verschillende culturele achtergronden ontmoeten elkaar hier op een natuurlijke manier. Er ontstaan onverwachte vriendschappen tussen mensen. Dat gaat al 50 jaar zo, nog voordat het woord integratie bestond”, lacht Klarita.
Mensen vragen vaak of ze een kaartje moeten kopen om naar binnen te mogen. "De stadsboerderij is gratis. Je mag elke dag langskomen. En als je wilt kun je meehelpen met klussen, zoals onkruid wieden in de bloementuin, de kruidentuin onderhouden, poep scheppen in de wei, kippen voeren, hokken schoonmaken en afval prikken”, zegt Hans de Rijk die over alle stadsboerderijen gaat.
“Bij ons kom je niet op visite, nee de stadsboerderij is van iedereen. We betrekken de wijk bij wat we doen. Dat maakt de Woelige Stal zo bijzonder: in een groene oase ontmoeten mensen elkaar en kunnen ze meedoen. Er is altijd praatje: Is de koe al drachtig? Wat zijn de lammetjes groot… er ontstaan meteen gesprekjes op een laagdrempelige manier”, zegt Klarita.
Tekst gaat door onder foto.
Geen ei in de winter
In een wijk waar mensen vaak klein wonen en geen huisdier kunnen houden, brengt de Woelige Stal ook mens en dier samen. "Hier kun je een geit, koe, cavia en konijn aanraken. Een dier is een levend wezen. Ook maken de dieren ons bewust van waar ons voedsel vandaan komt. We vertellen dat kippen in de winter geen eieren leggen en dat koeien alleen melk geven als ze een kalfje hebben gekregen", vertelt Klarita.
De medewerkers geven ook veel lessen aan basisscholen. “Behalve de buurt betrekken bij ons werk, zit educatie ook sterk in ons dna”, zegt Hans. Speciaal voor het jubileumjaar heeft Nieuwsbegrip voor groep 5 en 6 een begrijpend lezen les over de Woelige Stal gemaakt. "Daar zijn we trots op. Het is een mooie plek. Zodra Klarita of collega's het hek openen, gebeurt er iets. Er is altijd een mooie ontmoeting en een mooi verhaal. En dat al 50 jaar lang."
Door: www.hethaagsegroen.nl